07 srpna, 2010

Farmy s prasátky a selátky, video

Přečtěte si dvě nové zprávy (otevřou se v PDF po kliknutí na obrázky):

zveřejnění dokumentu ze španělských farem s prasaty a selaty:


a zákaz tzv. býčích zápasů v Katalánsku:


A podívejte se prosím na zmiňované video ze španělských prasečáků (níže). Pokud nechcete věnovat 45 minut času, podívejte se, prosím, alespoň na trailer (vimeo.com/11862375), fotky (flickr.com) či stránky rešerše (granjasdecerdos.org).
Záběr, který mi zůstal před očima - hromada mrtvých prasat naházených jeden na druhém, a v té hromadě, částečně zaházený jinými prasaty, jeden dýchal. Ztěžka a pomalu se nadechoval a vydechoval. Hlavu měl pod jiným prasetem, bylo vidět jen tělo, které se téměř neznatelně hýbá. Nevím, co bych dělala, být na místě aktivistů v té farmě. Ale asi bych u něj zůstala a hladila ho na těle... aby aspoň na chvíli v životě, než mu skončí, cítil příjemný dotek a cítil, že ho někdo má rád. Možná bych poprosila někoho z lidí, aby mi pomohl ho vytáhnout a abych mu mohla držet hlavu, a aby nebyl při umírání sám. A možná to nebyl on, ale ona, tak si doplňte ženské koncovky do tohoto odstavce.



V souvislosti s tímto bych ráda zmínila ještě jedno: zvažte, prosím, zda můžete podpořit práci lidí, kteří tato místa dokumentují a pokud mohou, berou zvířata odtamtud. V ČR toto dělá Michal Kolesár (michalkolesar.net). Pokaždé, když je možné zachránit něčí život, stojí za to podpořit. Každá záchrana života má nedocenitelnou hodnotu. Prosím, podporujte.

Žádné komentáře:

Okomentovat