24 srpna, 2009

Jak zabít

Výňatek z Vyhlášky 382/2004 Sb. ze dne 15. června 2004 o ochraně hospodářských zvířat při porážení, utrácení nebo jiném usmrcování (nevím jak se to správně cituje).
"Nákresy a popis stanovených míst na hlavě zvířete pro vedení omračovacího úderu a umístění mechanického omračovacího nástroje"
Je to hrozný čtení a taky nechápu, jak se může mluvit o ochraně někoho při porážení. My tě zabijeme, ale budeme tě u toho chránit... Konkrétně třeba formulace v odstavci o postupech usmrcování: "(...) musí být osoby (...) poučeny (...) o způsobu zabezpečení péče o ochranu a pohodu zvířat". To zní divně, když si uvědomíme, k čemu jsou postavena jatka.


Skot (mimo býky a telata) - Ústí se umístí v pravém úhlu k čelní kosti v místě, které je v polovině vzdálenosti mezi nejvyšším bodem lebky a spojnicí očí. Býci - Ústí se umístí v pravém úhlu k čelní kosti v místě, které je v polovině vzdálenosti mezi nejvyšším bodem lebky a spojnicí očí, přičemž se přikládá velmi pevně k čelu, maximálně 1 cm od okraje valu probíhajícího středem lebky. Telata - Ústí se umístí v pravém úhlu k čelní kosti blíže ke spojnici očí než u skotu.

Prasata (kromě kanců) - Ústí se umístí v pravém úhlu k čelní kosti, asi 2,5 cm nad spojnici očí. Kanci - Ústí se umístí v pravém úhlu k čelní kosti, asi 5 cm nad spojnici očí k jedné straně valu probíhajícího středem lebky.

Ovce - U bezrohých ovcí se ústí umístí na nejvyšší bod lebky a směřuje k zaúhlení čelisti. U rohatých ovcí se ústí umístí těsně za val probíhající mezi rohy a směřuje k tlamě.

Kozy - U bezrohých koz se ústí umístí na nejvyšší bod lebky a směřuje k zaúhlení čelisti. U rohatých koz se ústí umístí těsně za val probíhající mezi rohy a směřuje k tlamě. U kůzlat se ústí umístí v pravém úhlu k čelní kosti stejně jako u telat.
Koně - Ústí se umístí v pravém úhlu k čelní kosti nad průsečík spojnice očí a uší.

4 komentáře:

  1. It's horrible, everything. But I can't help noticing the detail of the horse with the ties in his face... as if there is any doubt about his status of slave.

    OdpovědětVymazat
  2. <---- Je to hrozný čtení a taky nechápu, jak se může mluvit o ochraně někoho při porážení. My tě zabijeme, ale budeme tě u toho chránit... Konkrétně třeba formulace v odstavci o postupech usmrcování: "(...) musí být osoby (...) poučeny (...) o způsobu zabezpečení péče o ochranu a pohodu zvířat". To zní divně, když si uvědomíme, k čemu jsou postavena jatka. ---> Tak k tomuto bych rekl, ze domaci zvirata se chovaji od nepameti jako zdroj mleka masa vajec a podobne. Chovaji se a porazeji se miliony kusu dobytka. V prirode se volne zijici zvirata usmrcuji navzajem velice nevybiravymi zpusoby jako je zardouseni, rozparani, pozirani za ziva. My bychom se takto chovat urcite nemeli, protoze maso zvirat nekonzumujeme ciste z nutnosti sebezachovy (proste si radi pochutname zatimco zvirata v prirode se usmrcuji kvuli tomu aby sama prezila). Proto existuji jatka kde pracuji odbornici vyskoleni na to jak zvirata pripravit o zivot tak aby pro ne usmrceni bylo co nejmene tryznive. Myslim si ze kdyz je k usmrceni lidi dost dustojne pouzivat elektricka kresla a smrtici injekce, nevidim nic neetickeho na tom jakym zpusobem se porazi zvirata na jatkach. Samozrejme nikomu neberu jeho pravo rozhodnout se zda bude jist maso (vegeteriani a vegani mi absolutne nevadi a jejich nazory respektuji), ale co mne vzdycky nejvice popudi jsou lide kteri by sami zvire nezabili, ty co to udelaji nazyvaji vrahy, ale na rizecku si samozrejme pochutnaji velice radi:-) Kdyz maji odrene koleno, tak se pomalu hrouti se slovy nesnesu pohled na krev, ale u reznika jim vubec nevadi pozorovat hromady na kusy rozrezanych tel:-)

    OdpovědětVymazat
  3. Existuje jednodušší pravidlo: zepředu je potřeba si promítnout spojnici levého ucha + pravého oka a pravého ucha + levého oka. Tam kde se kříží se přiloží hlaveň kolmo na lebku a mírně se nakloní směrem nahoru ke spodině lebeční.

    Mimochodem nechápu, co proti takovému návodu kdo má. Vegani asi mají pocit, že mám jehně na podzim umlátit tyčí nebo co?

    OdpovědětVymazat
  4. Nene

    Vegan by tyci umlatil tebe (masozravce)...

    Jinak clovek je vsezravec, rozhodne neni vylucny bylozravec... Ti maji 3x vetsi zaludky a 3x delsi streva...

    Za dlsi: VSECHNO OVOCE i zelenina jsou umele vyslechtene... Snad vyjma lenich jahudek a boruvek, o zrni to plati dvojnasob a i o spalde, to neni zadna prapuvodni psenice, jak si naivni lide mysli, je geneticky temer totozna psenice seta i psenice spalda, ty prapuvodni psenice to by dnes nikdo nevzal do ust...

    OdpovědětVymazat